The Story of Kekova

30.04.2020


Kekova, its modern name supposedly derived from the Turkish words for ‘plains of thyme’, is an island just off the coast near the city of Demre. Today uninhabited, the north side of the island was once home to the ancient Lycian city of Dolchiste, which after being destroyed by and earthquake in the 2nd century BCE was rebuilt and thrived into the Byzantine Era. This now submerged area is what we know as the ‘sunken city of Kekova’. With seismic activity taking place throughout its history, the sea level has risen about three meters since the port was still operational in Byzantine times. With crystal clear waters, the foundations of harbor buildings, walls, tiles, amphorae and other ceramics can be viewed from a glass bottom boat or over the side. Ruined buildings can be seen on the shore with no streets, only steps leading down to the shore by the buildings sides. In addition to the ruins of Dolchiste, the region surrounding Kekova, which was designated as a specially protect area in 1990, harbors a total of four ancient cities as well as the villages of Kalekoy and Ucagiz.


With Dolchiste on the Northern side of the island, the site of the city of Aperlae is located just west of the island. The city was founded sometime between the late 4th and early 3rd centuries BCE and was inhabited for 1300 years until the Byzantine Empire’s decline and failure to keep the coast secure. The fact that the city was near a fault line caused a slow sinking of the land, and today some of Aperlae’s ruins are underwater. With no reliable source of fresh water and little arable land, their economy functioned almost entirely on the luxurious Tyrian purple dye which they extracted from a local type of shellfish. It’s said to have cost 20 times as much as gold. With all this affluence, the ruins of Aperlae are also extensive with four churches, numerous tombstones, and well-fortified city walls.

Across the water from Kekova Island is the village of Ucagiz, the site of the ancient port of Teimioussa. With most of its ruins belonging to the Classical Period, Teimioussa is home to the ruins of over 50 tomb scattered in and around the town. Other than one inscription revealing that the city was founded in the 4th century BCE, not much is known about Teimioussa. The sheltered port was important in ancient times as it is today, it’s modern day name, Ucagiz, meaning ‘three mouths’ and referring to the three exits from the bay to the open sea. Today the village of Ucagiz has managed to retain much of its original character with traditional stone houses and shops lining the quaint, narrow streets.

The modern-day village of nearby Kalekoy, built atop the ancient city of Simena, is only assessable by boat or on foot. Thought to have been founded around the same time as the other sites in the Kekova region, the ruins of Simena include numerous Lycian-type sarcophagi, public baths, a Roman wall, and a theatre which sat only 300 people. As the home to the smallest theatre in all of Lycia, Simena was a minor settlement, its harbor used as a temporary safe haven for boats on their way to the completely sheltered harbor of Teimioussa. The castle overlooking the village, which also happens to be its namesake (Kalekoy means castle village in Turkish), was constructed during the Middle Ages by the Byzantines. From the top of this castle you can look out over the stunning view of the sheltered blue bays of Kekova Region and try to imagine thousand year old ships arriving to trade their ancient wares. The region truly is steeped in fascinating history and teeming with ancient ruins and artifacts just waiting to be discovered.

 


Kekova'nın Hikayesi

Modern adı 'Türkçe' kekik ovaları 'sözcüklerinden türetilen Kekova, Demre kenti yakınlarındaki sahilin hemen dışındaki bir adadır. Bugün ıssız, adanın kuzey tarafı bir zamanlar antik Likya kenti Dolchiste'ye ev sahipliği yapmıştır; bu, M.Ö. 2. yüzyılda yıkıldıktan ve depremden sonra yeniden inşa edildi ve Bizans Dönemi'ne girdi. Şimdi batık olan bu bölge, 'batık şehir Kekova' olarak bildiğimiz bölge. Tarihi boyunca sismik faaliyetler yaşanırken, liman Bizans döneminde hala faaliyete geçtiği için deniz seviyesi yaklaşık üç metre yükselmiştir. Kristal berraklığında sularla liman binalarının, duvarların, karoların, amforaların ve diğer seramiklerin temelleri cam tabanlı bir tekneden veya yandan görülebilir. Yıkık binalar sokakta cadde olmadan görülebilir, sadece binalar tarafından kıyıya inen basamaklar vardır. 1990 yılında özel koruma alanı olarak belirlenen Kekova'yı çevreleyen bölge Dolchiste harabelerinin yanı sıra Kaleköy ve Üçağız köylerinin yanı sıra toplam dört antik kenti barındırıyor.

Adanın kuzey tarafındaki Dolchiste ile Aperlae şehri, adanın hemen batısında yer almaktadır. Şehir, MÖ 4. ve 3. yüzyılın başları arasında bir zamanlar kurulmuş ve Bizans İmparatorluğu'nun çöküşü ve sahili güvende tutamamaya kadar 1300 yıl boyunca yerleşim görmüştür. Şehrin bir fay hattına yakın olması, arazinin yavaşça batmasına neden oldu ve bugün Aperlae'nin kalıntılarının bir kısmı su altında. Güvenilir bir tatlı su kaynağı ve az miktarda ekilebilir arazi ile ekonomileri neredeyse tamamen yerel bir kabuklu deniz hayvanından elde ettikleri lüks Tyrian mor boyası üzerinde çalıştı. Altının 20 katına mal olduğu söyleniyor. Tüm bu zenginlikle birlikte, Aperlae harabeleri de dört kilise, çok sayıda mezar taşı ve iyi güçlendirilmiş şehir surları ile geniş.

Kekova Adası'ndan gelen suyun karşısında, Teimioussa antik limanının bulunduğu Üçağız köyü var. Klasik Döneme ait kalıntılarının çoğu ile Teimioussa, kasabaya ve çevresine dağılmış 50'den fazla mezar kalıntısına ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin MÖ 4. yüzyılda kurulduğunu ortaya koyan bir yazıttan başka, Teimioussa hakkında çok fazla şey bilinmemektedir. Korunaklı liman eski çağlarda olduğu gibi bugün de önemliydi, günümüzün adı Üçağız, 'üç ağız' anlamına geliyor ve körfezden açık denize üç çıkışa atıfta bulunuyor. Bugün Üçağız köyü, geleneksel taş evler ve şirin, dar sokakları çevreleyen dükkanlarla orijinal karakterinin çoğunu korumayı başardı.

Simena antik kentinin üzerine inşa edilmiş, yakındaki Kaleköy'ün günümüzdeki köyü, sadece tekne veya yürüyerek değerlendirilebilir. Kekova bölgesindeki diğer yerlerle aynı zamanda kurulduğu düşünülen Simena kalıntıları arasında çok sayıda Likya tipi lahit, hamam, Roma duvarı ve sadece 300 kişilik bir tiyatro bulunmaktadır. Tüm Likya'nın en küçük tiyatrosuna ev sahipliği yapan Simena, küçük bir yerleşim yeriydi, limanı Teimioussa'nın tamamen korunaklı limanına giden tekneler için geçici güvenli bir sığınak olarak kullanılıyordu. Aynı zamanda aynı adı taşıyan köye bakan kale (Kaleköy, Türkçe kale köyü anlamına gelir), Orta Çağ döneminde Bizanslılar tarafından yapılmıştır. Bu kalenin tepesinden Kekova Bölgesi'nin korunaklı mavi körfezlerinin çarpıcı manzarasına bakabilir ve eski mallarını takas etmek için gelen bin yıllık gemileri hayal etmeye çalışabilirsiniz. Bölge gerçekten büyüleyici bir tarihe sahiptir ve keşfedilmeyi bekleyen antik kalıntılar ve eserler ile doludur.




Teşekkürler!