Tarihin gizemine doğru olan yolculuğumuz sabah saat 09:30`da Larsoy Turizm Ofisimizde başlıyor. Xanthos – Letoon – Patara Kültür Turu bölgenin gezilmesi ve görülmesi gereken en önemli tarihi miras alanlarıdır.
Başlama Saati : 09:30
Bitiş Saati : 18:30
Tarihin gizemine doğru olan yolculuğumuz sabah saat 09:30`da Larsoy Turizm Ofisimizde buluşmamız ile başlıyoruz.
Birinci durağımız dünyanın ilk Federe Cumhuriyeti olan Likya Birliği`nin başkenti Arna ya da günümüzde bilinen adıyla Xanthos antik şehrine ulaşıyoruz.
Rehberinizin verdiği bilgilendirmeden sonra kenti gezip bol bol fotoğraf çekmek için kendinizi kentin büyüsüne kaptırabilirsiniz.
Xhantos'u gerimizde bırakırken altı önemli Likya kentinden biri olan Tlos`a doğru yola koyulmuş oluyoruz.
Ama kenti gezmeden önce Yakapark Milli Parkı`nda su sesleri içinde güzel bir öğlen yemeği yiyoruz.
Birliğin spor merkezi ve Likya kentlerinin en uzun ömürlüsü olan Tlos`u keşfettikten sonra artık Likya`nın kalbi ve dini merkezi olan Ana Tanrıça Leto için yapılmış olan Letoon bizi bekliyor.
Letoon ve onun görkemli tapınakalarını geride bırakıp Likya`nın ikinci başkenti güneş tanrısı Apollon ve Aziz Nicola`nın (Noel Baba ) doğum yeri olan Patara`yı ziyaret ediyoruz.
Akşam üzerine doğru Kaş`a dönerken adeta geçmişten günümüze yolculuk etmenin verdiği tatlı yorgunluk ve gizemlerde gezen bir kaşifin mutluluğu ile günümüzü tamamlıyoruz.
Minimum Katılımcı : 6 kişi
XANTHOS: Fethiye’ye 46 km. uzaklıkta, Kınık köyü yakınlarında bulunan Xanthos, Antik Çağda Likya’nın en büyük idari merkezi idi. M.Ö. 545’te Perslerin egemenliğine girene kadar bağımsız olan kent, bundan yaklaşık olarak yüzyıl kadar sonra tamamıyla yanmıştır. Bu yangından sonra şehir tekrar inşa edilmiş, hatta M.Ö. II. yy.da Likya Birliğinin başkenti olma görevini üstlenmiştir. Daha sonra Romalıların kontrolüne giren kent, bundan sonra Bizans egemenliğine girmiş ve 7. yy.daki Arap akınlarına kadar Bizans egemenliğinde kalmıştır. Yerleşen her uygarlığın inşa ettirdiği yapılarda Likya gelenekleri, Helenistik ve Roma dönemi etkilerini gösteren bu merkez 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.
LETOON: Xanthos’a 4 km. uzaklıkta bulunan Letoon, Antik Çağda Likya’nın dini merkezi konumundaydı. Bu kutsal alanda Leto, Apollon ve Artemis tapınakları ile birlikte, bir manastır, bir çeşme ve Roma Tiyatrosu kalıntıları bulunmaktadır. Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak, batıda bulunan ve peripteros tarzında yapılmış Leto Tapınağıdır ve 30.25 m’ye 15.75 m. büyüklüğündedir. Doğuda yer alan Dor tarzında yapılmış olan Apollo tapınağı, Leto tapınağından daha az korunmuş durumdadır ve 27.90 m.’ye 15.07 m. boyutları ile daha küçüktür. Her iki tapınağın ortasında yer alan ve en küçük tapınak olan Artemis tapınağı 18.20 m.’ye 8.70 m. boyutlarındadır. Letoon, Xanthos ile birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.
TLOS : tarihi süreçte arkeolojik, kültürel, dini ve ekonomik açıdan bölgenin parlayan yıldızı konumundadır. Neolitik dönemden Demir çağa kadar kesintisiz devam eden yerleşimin izlerini taşır. Hatta Hititlerin yazılı kaynaklarında, (Anal, Yıllık) Tlos’tan ülke diye bahsedilmektedir. Hristiyanlık tarihi açısından da önemli bir merkez olan Tlos, Likya’nın en önemli piskoposluk merkezlerinden biridir. Bu dinsel önemi 12. yüzyıla kadar devam etmiştir. Ayrıca Osmanlı Dönemi izlerini de taşımaktadır. 18. yüzyılda Tlos, bölgenin ticaret yollarının kesişme noktası konumundadır.
Yanınıza almanız gerekenler : Patara plajı için mayo, güneş kremi, plaj ayakkabısı, yedek kıyafet (şort vs)
Xanthos – Letoon – Patara Kültür... ve diğer hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.